Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще

...
Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще
Коментари Харесай

Матева: Без видеонаблюдение на изборите, хората ще дават гласа си зад параван

Няма да има видеонаблюдение по време на вота, а хората ще дават гласа си не в тъмна стая, а зад заслон. Това сподели зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева, която беше безапелационна, че данните от гласуването с машини и на хартия ще се записват поотделно в протоколите.

" Преди това протоколът беше изработен по този начин, че трябваше да се запише общият брой бюлетини, само че Административен съд – София град отмени това решение и по тази причина в събота ние приехме нови изборни бумаги. В протокола ще се записват настрана данните от машинното гласоподаване и това с хартиена бюлетина. Накрая ще се вписва общият общ брой от двете “, изясни тя. 

Матева предложи на секционните изборни комисии (СИК) да се срещнат авансово с изборните бумаги, с цел да не се позволяват неточности. Подчерта също по този начин, че не е желателно да се бърза с преброяването на бюлетините и с попълването на протоколите. Самият протокол пък ще бъде качен на уеб страницата на ЦИК след броени дни, с цел да могат всички да се упражняват.

" Наблюдава се една такава тенденция – секционните изборни комисии бързат да приключат работа в изборните пространства и да отидат в РИК, с цел да са по-напред в редицата на чакащите. Когато обаче има позволена неточност в попълването на протокола, в РИК стартира едно търсене на къде е тази неточност. Трябва да се вършат ремонти. Ако обаче протоколът бъде деликатно запълнен и се преброят всички контроли, в РИК процесът ще бъде доста по-бърз “, изясни още зам.-председателят на ЦИК.

Матева посочи също по този начин, че този път машинният глас ще бъде записан и той ще се носи от хартиената квитанция, до момента в който преди този момент гласът се записваше в машината и се извличаше от техническото устройство. Сега СИК ще открива резултата не от дългия разпечатан протокол, а от разписките в кутията.

" Софтуерът ще бъде модифициран, както и техническото обслужване на всички действия по машинното гласоподаване. Те са възложени още веднъж на " Сиела Норма “ и на " Смартматик “, изясни още тя. Матева обаче изрази вяра, че до идващите избори ще има малко повече време и страната ще успее сама да провежда техническото обслужване  на машинното гласоподаване.

Тя напомни също по този начин, че на тези избори няма да има тъмна стаичка, а ще бъде подложен заслон. Паравани ще има единствено за гласуващите с хартиена бюлетина, защото самите машини си имат защитни крила в профил, които подсигуряват тайната на вода.

" В секциите с до 300 избирателя ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, а в тези с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава както на хартия, по този начин и с машина “, разясни още Матева пред bTV.

След пет следващи вота от ЦИК се взели решение да не вършат целенасочена акция за разяснение на машинното гласоподаване. Тази година акцентът обаче ще е върху видеонаблюдението – то няма да се организира по време на самото гласоподаване, т.е. камерите ще бъдат включени само и единствено при преброяването на бюлетините след края на изборния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР